Határzár – eseménytelen első hónap

Az egy hónappal ezelőtt, a magyar-horvát határszakaszon életbelépő határzár kapcsán nem történt olyan esemény, amely zalai büntetőbírósági eljárást vont volna maga után.

 

Az Országgyűlés 2015. szeptember 15. napjától három új, a határzárral kapcsolatos bűncselekményt rendelt büntetni a Büntető Törvénykönyvben:

  • a határzár tiltott átlépését,

  • a határzár megrongálását,

  • a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozását.

A büntetőeljárásról szóló törvény módosítása folytán a fenti, a határzárral kapcsolatos bűncselekmények esetén a járásbíróság hatáskörébe tartozó ügyekben korábban kizárólag a Szegedi Járásbíróság, illetve másodfokon a Szegedi Törvényszék járhatott el. Az Országgyűlés 2015. szeptember 29-i rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy ezen büntetőügyeket Szeged mellett Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalják: Zala és Somogy megye területén - a barcsi járás kivételével - a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék illetékes a másodfokú ügyekben. A 2015. október 16-i kormányzati döntés értelmében pedig határzár lépett életbe a horvát-magyar szakaszon. Az érintett zalai bíróságok - a szegedi tapasztalatokat alapul véve - felkészültek a helyzetre: tárgyalótermeket jelöltek ki, kialakították a megfelelő technikai, informatikai apparátust, többnyelvű nyomtatványokat, illetve tájékoztató anyagokat készítettek, s a személyi állomány is készen állt mind a tárgyalások lefolytatására, mind a sajtó tájékoztatására.

A határ lezárása óta azonban a vonatkozó határszakaszon nem történt a határzárral kapcsolatos bűncselekmény, ezért a Zalaegerszegi Járásbíróságon, illetve a Zalaegerszegi Törvényszéken sem indult a tárgykörben büntetőügy.

Úgyszintén nem került sor – a határon lefolytatott menekültügyi eljárásokban született döntések elleni felülvizsgálati kérelmek hiányában – a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság eljárására sem.

 

Zalaegerszeg, 2015. november 16.

Dr. Beznicza Árpád

sajtószóvivő