Kalandozás a bírósági múltban

Egykor végvár állt a helyén, megyeházának készült, de végül a törvénykezés színhelye lett a zalaegerszegi Deák téren található, jelenleg műemléki oltalom alatt álló bírósági épületegyüttes.

A Franz Allio hadmérnök és építész tervei alapján készült barokk stílusú építményt az egykori zalaegerszegi végvár helyén építették fel 1730-32 között. Az eredetileg megyeházának szánt épületet úgy alakították ki, hogy közgyűlési terem és levéltár is otthonra találjon benne, emellett rabok őrzésére is alkalmas legyen. A vármegye közgyűlése azonban 1871 novemberében úgy határozott, hogy az 1872-ben létrejövő törvényszék rendelkezésére bocsátja, így az épület közel 150 éve a zalai bíráskodás központja.

Erre is emlékezve jött létre a ’90-es években a levéltárral közösen kialakított bíróságtörténeti tárlat, amely a zalai bíráskodást, az épület történetét mutatja be írásos dokumentumok, könyvek, eredetei tárgyak egész sorát felvonultatva. A kiállítás az Országos Bírósági Hivatal (OBH) hagyományápolási pályázata révén 2015-ben kiegészült egy, az egykori bírósági vezetőket, zalai jogászokat bemutató bírósági arcképcsarnokkal is.

 

Katona Patrícia felvétele a Fókuszban a bíróság fotópályázatára (2015)

Az épület egy része nyitott a bíróságra érkezők előtt, ám a tárlat, a törvényszéki díszterem, – ahol egykor maga Deák Ferenc is gyakran megfordult – csak időszakosan, például a Múzeumok éjszakáján, Belvárosi Séta program keretében látogatható.

A Zalaegerszegi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben meghirdetett Nyitott Bíróság programja keretében, előzetes bejelentkezés alapján fogad csoportokat tárlatvezetésre, amely során a látogatók megismerkedhetnek az épület történetével, megtekinthetik a Degré-családot is bemutató tárlatot, illetőleg Deák nyomdokaiba léphetnek a barokk díszteremben.

Előzetes bejelentkezési lehetőség:
Balog Eszter
sajtótitkár, könyvtáros
Tel.: +36 92 501-041; +36 30 59-79-493;
BalogEszter@zalaegerszegit.birosag.hu

A Nyitott bíróság programról itt olvashat bővebben: http://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20160708/tajekoztato-nyitott-birosag-program

 

Zalaegerszeg, 2017. szeptember 19.

 

 

Dr. Beznicza Árpád
sajtószóvivő