Marihuánát termesztettek a hegyen

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt hozott – nem jogerős - ítéletet a Zalaegerszegi Törvényszék büntető tanácsa 2017. október 5-én négy vádlottal szemben.

 

A vádlottak 2016 márciusában elhatározták, hogy eladási céllal marihuánát fognak termeszteni és a bevételből - előre felosztott arányban - közösen részesednek majd.
Az I. rendű vádlott 2 millió, a III. rendű vádlott 1,5 millió forinttal, a IV. rendű vádlott pedig kisebb összeggel szállt be az üzletbe. A pénzből megvásároltak egy zalai hegyi területet, amit tőzeggel töltöttek fel, kutat, vízaknát, szellőztetővel és öntözőrendszerrel ellátott fóliasátrakat alakítottak ki rajta, s ezer darab indiai kender-magot ültettek el. A vádlottak együtt gondozták az ültetvényt, amelyet 2016. augusztus 12. napján számolt fel a rendőrség. A helyszíni szemle során 1029 db kendertőt, valamint 54,3 gramm növényi törmeléket foglaltak le.

A bíróság 2017. október 5-én hirdetett ítéletet az ügyben. A büntetőtanács mind a négy vádlottat bűnösnek találta társtettesként elkövetett kábítószer-birtoklás bűntettében. Az I. rendű vádlottat 7 év, a II. rendűt 8 év fegyházra ítélte, s mindkettőt 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A III. rendű vádlott 5 év, a IV. rendű vádlott pedig 4 év szabadságvesztést, s 4-4 év közügyektől való eltiltást kapott.

A büntető törvénykönyv szerint, aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés öt évtől tizenöt év közötti lehet, ha különösen jelentős mennyiségű kábítószerre követik el a bűncselekményt. A perbeli esetben az utóbbi minősített eset állt fenn az 1000 tőt meghaladó mennyiség miatt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek. A bíróság döntése értelmében az I. és a II. rendű vádlottak előzetes letartóztatásba kerültek, a másik két vádlottal szemben pedig lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

 

Dr. Beznicza Árpád

sajtószóvivő