A bíróság is segítette a gyors- és gépírás-világbajnokságon induló kanizsai diákot

A Nagykanizsai Járásbíróság is hozzájárult ahhoz, hogy a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának diákja, Tanai Tamás János sikeres eredményt érjen el a 51. Intersteno Kongresszus keretében megrendezett berlini gyors- és gépírás-világbajnokságon.

 

A versenyen 26 ország 488 versenyzője mérte össze tudását még 2017 nyarán, köztük több magyar nevezővel. A nagykanizsai diák, Tanai Tamás János három versenyszámban indult, a gépírás és a szövegszerkesztés mellett beszédíró gépírás kategóriában is. Ez utóbbihoz adott segítséget az iskolának a Nagykanizsai Járásbíróság, amely speciális eszközöket, valamint szakmai segítséget biztosított a felkészülés során. Tamás bejárt a bíróságra gyakorolni, s bírósági leírók osztották meg vele a tapasztalataikat és a Nagykanizsai Járásbíróság biztosított az iskolája számára egy, a bíróságon is használt beszédíró eszközt. A felkészítő tanára egy hangfile-ba diktálta számára a gyakorlatot, az eszköz segítségével végezte a leírást.

Az eszközt a bíróság Tamás felkészülése, illetve a verseny után tartós használatba adta az oktatási intézménynek, így segítve a következő világbajnokságra való felkészülést, s támogatva a jövőbeli sikereket.

Mindezek mellett a Nagykanizsai Járásbíróság lehetőséget ad a Thúry-iskola ügyvitelt tanuló diákjainak arra is, hogy gyakorlatukat a bíróságon töltsék, s a tervek között szerepel ezen osztályok számára speciális Nyitott Bírósági program kialakítása is, amelynek során a diákok a bírósági munka ezen részével is megismerkedhetnek. A tapasztalatok után a programot a megye hasonló iskoláira is tervezi kiterjeszti a törvényszék.

 

***

 

Tanai Tamás János beszédíró gépírás kategóriában 4. helyezést ért el, gépírásból 10., szövegszerkesztésből pedig 15. lett a világbajnokság mezőnyében. A kombinált ranglistán (legalább 3 sikeres versenyszám alapján) a 14. helyen végzett. Ezúton is gratulálunk neki!

A versenyről a Magyar Gyors és Gépírók Országos Szövetségének szakmai lapja, a SzóVilág is beszámolt. A tudósítás a 23. oldalon olvasható: http://budaikozepiskola.hu/wp-content/uploads/2017/09/Sz%C3%B3vil%C3%A1g_2017.-szeptember-okt%C3%B3ber.pdf

 

 

 

Zalaegerszeg, 2018. január 25.
Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

sajtószóvivő