„Megérte?” - Bűnmegelőzési kisfilm vetítése a Zalaegerszegi Törvényszéken

„Megérte?” címmel forgattak bűnmegelőzési kisfilmet a zalai igazságügyi szervek. A Nyitott Igazságügy égisze alatt a filmkészítésben a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata, a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség mellett a Mindszenty-iskola egykori diákjai vettek részt.

 

A Nyitott Bíróság program az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által, az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében indított rendezvénysorozat, elsősorban diákok számra. A kezdeményezés mottója: "Attól félsz, amit nem ismersz." A program keretében az iskolások osztályfőnöki órákon kapnak tájékoztatást a legalapvetőbb jogi ismeretekről, így többek között a hatalmi ágak elválasztásáról, az igazságszolgáltatásról, a bírói függetlenségéről, a bírósági szervezetrendszerről, a bíróságok igazgatásáról, a hatásköri és illetékességi szabályokról, a legfontosabb jogágakról, a polgári, a büntető és a közigazgatási perrel kapcsolatos alapvető rendelkezésekről, továbbá a perbeli jogokról és kötelezettségekről. A diákok a bíróságokon tárgyalásokat, ítélethirdetéseket láthatnak, megtekinthetik a bíróság épületét, látogatást tehetnek könyvtárában, valamint perszimulációban vehetnek részt.

Ezen programot szélesítette ki Nyitott Igazságügy néven a törvényszék, illetve a Zala Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának kezdeményezése, amelynek lényege, hogy a diákok gyakorlatiasabb módon, életszerű tapasztalatok révén jobban átlássák az igazságszolgáltatás rendszerét, tisztában legyenek cselekményeik súlyával és következményeivel.

A kezdeményezéshez a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és a Zala Megyei Főügyészség is csatlakozott és a felek 2015-ben együttműködési szerződést írtak alá, vállalva többek között egy közös bűnmegelőzési kisfilm elkészítését is. Ennek megvalósítására a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsának pályázati támogatása révén volt mód, s egy csaknem 45 perces film született, amely - a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak részvételével - a bűnelkövetés pillanatától egészen a zárka ajtóig végigkövet egy bűncselekményt.

 

A pályázat - 2018 februári, hivatalos - lezárását követően 2018. április 5-én a Zalaegerszegi Törvényszék filmvetítésre invitálta az együttműködőket, akik a további felhasználás, promotálás lehetőségét is megvitatták.

 

Zalaegerszeg, 2018. április 05.

 

Dr. Vándor Virág
sajtószóvivő