Hamis orvosi receptekért felfüggesztett büntetés

A Nagykanizsai Járásbíróság 2018. május 8-án hozott nem jogerős ítéletet azzal a két budapesti nővel szemben, akik valótlan tartalmú orvosi recepteket váltottak be a dél-zalai város gyógyszertáraiban.

A két vádlott 2016 áprilisában Budapestről Nagykanizsára utazott, hogy ismeretlen személyek által orvosi rendelőkből eltulajdonított, majd receptkitöltő program segítségével hamis adatokat tartalmazó recepteket váltsanak ki. A recepteken olyan pszichoaktív gyógyszerek (pl.: Xanax, Rivotril, Frontin) szerepeltek, amelyeket csak szakorvos írhat fel, s hatóanyag-tartalmuk miatt - mint kábítószer-helyettesítő anyag - jól értékesíthetők a feketepiacon.

A két vádlott 7 helyszínen váltott be recepteket, úgy hogy az I. rendű vádlott több esetben is egy más nevére kiállított igazolvánnyal igazolta magát, s az abban szereplő névvel szignózta a recepteket.

A Nagykanizsai Járásbíróság elsőfokon az I. rendű vádlottat 5 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, 19 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében, II. rendű társát pedig 12 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségében találta bűnösnek. Két alkalommal társtettesként használták fel az okiratokat. Az I. rendű vádlottat a bíróság 1 év 8 hónap börtönbüntetéssel sújtotta, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Társa 1 év 2 hónap fogházat kapott, amelynek végrehajtását a bíróság 2 év próbaidőre függesztette fel.

Az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

 

Zalaegerszeg, 2018. május 9.

Dr. Vándor Virág

sajtószóvivő