Beszédleíró programok – Növekvő népszerűség

A beszédleíró programok bíróságokon való tesztelésével megbízott Zalaegerszegi Törvényszék munkatársai 2018 májusában a Belügyminisztérium dolgozóinak is bemutatták a programok használatát, illetve összegezték az eddigi tapasztalatokat.

 

A Zalaegerszegi Törvényszéken évek óta zajlik a beszédfelismerő programok tesztelése. A tapasztalatokat a kollégák már több alkalommal ismertették, 2017 második felében 15 helyszínen mutatták be a programokat a bírósági szervezetben dolgozóknak.

 

A szoftverek növekvő népszerűségét jelzi, hogy a bírósági szervezet mellett a Belügyminisztérium Informatikai Államtitkársága is érdeklődött használatuk iránt. Ezért 2018. május 8-án dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, dr. Adorján Csaba törvényszéki bíró és Kis-Király Ervin informatikai vezető interaktív előadás keretében mutatta be a minisztérium munkatársainak a programok elméleti és gyakorlati használatát.

 

 

A 2017-es ismertetést követően 2018-ban megkezdődött a szoftverek beszerzése az egyes bíróságokra, s jelenleg közel 900 bíró, bírósági titkár és fogalmazó használja a programokat országszerte. A zalai kollégák májusban 5 helyszínen tartanak workshop-ot, amelyeken - bevonva a törvényszékek képviselőit és a felhasználókat is - az eddigi tapasztalatokat vitatják meg. A jövőben egy országos hálózat kiépítését tervezik, amelynek célja, hogy az ítélőtáblák illetékességi területéhez tartozó bíróságokon a felhasználókat egy-egy regionális koordinátor segítse.

 

 

Zalaegerszeg, 2018. május 15.

 

Dr. Vándor Virág

sajtószóvivő