Internetes csalók állnak a bíróság előtt

A Zalaegerszegi Járásbíróságon több olyan ügy is folyamatban van, amelyek vádlottjait internetes csalás bűntettével vádolta meg az ügyészség. A 21. héten két ügyet is tárgyalnak, amelyben az online hirdető eladók nem létező termékekért kértek pénzt a gyanútlan vevőktől.

 

Egy budapesti férfi 2013-2016. évek során rendszeresen hirdetett eladásra nem létező árucikkeket (pl. erősítő, sportkamera, mobiltelefon) internetes apróhirdetési oldalakon. A vádlott a vásárlóknak azt ígérte, hogy a termékeket részükre – a vételár kifizetése után – postán eljuttatja. Ez azonban egyik esetben sem történt meg. Tettével 8 sértettnek összesen 318.800,- Ft kárt okozott, de ezt megelőzően is ítélte már el hasonló módon elkövetett bűncselekményért más bíróság.

 

Egy másik ügyben a vádlott 2014. november és 2015. szeptember között hirdetett rendszeresen különféle termékeket (pl.: karácsonyi dekoráció, üdülési jog, koncert- és meccsjegyek) online értékesítési portálokon. A vételárat ő is előre kérte, de a megrendelések ez esetben sem teljesültek. A vádirat összesen 62 esetet rögzít, 2.000 Ft és 25.000 Ft közötti összegekkel, közel 300.000 Ft kárértékben.

Az első ügyet a Zalaegerszegi Járásbíróság 2018. május 23. napján 11 órakor, míg a másodikat 2018. május 24-én 9 órakor tárgyalja.

***

A rendőrség számos alkalommal hívja fel a figyelmet arra, hogy az internet - előnyei mellett - sok veszélyt rejt magában, s alkalmas arra is, hogy a csalók tévedésbe ejtsék az apróhirdetési oldalakat böngésző internetezőket. A www.police.hu oldalon többek között az alábbi tanácsokat adják az állampolgároknak:

  • Amennyiben magánszemélytől kívánnak vásárolni, kérjenek bővebb tájékoztatást a termékről, az átvétel, a postázás, valamint a biztonságos fizetés lehetőségeiről.

  • Minden esetben kérjenek olyan képeket, amelyeket az eladó készített.

  • Kérjék el az eladó adatait, majd vegyék fel vele a kapcsolatot és hívják fel telefonon is.

  • Vessék fel a személyes átvétel lehetőségét is. Amennyiben az eladó ezt elutasítja, úgy a személy hitelessége megkérdőjelezhető. Idegen személyeknek soha ne utaljanak, vagy küldjenek előre pénz, inkább használják az utánvétes postázást.

  • Az adásvételről folytatott beszélgetéseket, a telefonszámokat, e-mail címeket, internetes adatokat mindig mentsék le, őrizzék meg.

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, tegyen feljelentést a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es segélyhívót.

 

Zalaegerszeg, 2018. május 17.

 

dr. Bartalné dr. Mentes Judit sajtószóvivő