Gyermekek jogai – szakmai nap Szombathelyen

Közös szakmai napot rendezett a Szombathelyi és a Zalaegerszegi Törvényszék, valamint az Eisenstadti Tartományi Bíróság. Az előadások központjában az áldozatvédelem, valamint a gyermekjogok álltak.

 

A bíróknak, bírósági titkároknak és fogalmazóknak rendezett tematikus napot dr. Andor Szabolcs a Szombathelyi Törvényszék elnöke nyitotta meg. Ezt követően a résztvevők 4 beszámolót hallgathattak meg prezentációval a gyermekeket érintő jogokkal és az áldozatvédelemmel kapcsolatban mind a magyar, mind az osztrák igazságszolgáltatás tekintetében. Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék tanácselnöke „Gyermekjogok a polgári eljárásban” címmel tartott előadást.

 

A szakmai program zárásaként bemutatkozott a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ is. A létesítmény nemcsak a bűncselekmények, a tulajdon elleni szabálysértések sértettjeivel, hanem családtagjaikkal és a szemtanúkkal is foglalkozik, így az érintettek tanácsot, anyagi segítséget, de akár átmeneti elhelyezést is kaphatnak a központban.

Az osztrák és magyar kollégák egy közös ebéd és az ISEUM megtekintése során ismerkedtek tovább egymással és a bírósági gyakorlattal.

 

Zalaegerszeg, 2018. június 13.

Dr. Vándor Virág

sajtószóvivő