Jogerős ítélet a bíróság elé állítás után két órával

A Nagykanizsai Járásbíróság 2019. június 20. napján, a bíróság elé állítás után mindössze két órával jogerős ítéletet hozott annak a zsarolással vádolt, dél-zalai testvérpárnak az ügyében, akik az egyik ismerősüktől követeltek pénzt egy róla korábban, telefonnal, titokban készített felvételre hivatkozva.

A vád szerint 2019 májusának végén az I. rendű vádlott nő elhatározta, hogy a vele baráti viszonyban lévő nős ismerősétől úgy fog pénzt szerezni, hogy egy kompromittáló videofelvételt készíttet magáról és a sértettről, majd ezzel a felvétellel zsarolja a férfit. Az asszony a büntetőügyben II. rendű vádlottként szereplő öccsét kérte meg arra, hogy segítsen neki a felvétel elkészítésében. A nő a testvére házába hívta – az oda egyébként már ittas állapotban érkező – sértettet, ahol közvetlen mellé ült, hozzá simult, átölelte, arcát megpuszilta. Mindezt a II. rendű vádlott kérésére a saját 8 esztendős kislánya rögzítette telefonnal.

Másnap a II. rendű vádlott felhívta a sértettet és 60 ezer forintot kért tőle. Arra hivatkozott, hogy amennyiben nem fizet, úgy egy számára is ismeretlen idegen, aki a történteket titokban videón rögzítette, megmutatja a felvételeket a sértett feleségének. Miután a férfi nem akart fizetni, a két vádlott még egyszer próbálkozott: ismét felkeresték a sértettet, és most már azt állították, hogy őket is zsarolják a 60 ezer forinttal. Ők már összeszedtek 40 ezret, a sértett pedig adjon további 20 ezer forintot, az is elég lesz. A férfi ezután sem fizetett, hanem feljelentést tett a rendőrségen: a nyomozók még aznap elfogták az elkövetőket.

A vádlottak elismerték bűnösségüket, megbánták tettüket, és mindenre kiterjedő, feltáró jellegű beismerő vallomást tettek, ezért a két vádlott felelősségre vonását az ügyészség bíróság elé állítással kezdeményezte. A Nagykanizsai Járásbíróság mindkét vádlottat bűnösnek találta folytatólagosan, társtettesként elkövetett zsarolás bűntettének kísérletében, ezért 6 hónap börtönbüntetésre ítélte őket, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a beismerő vallomásokat, a megbánást, azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, továbbá, hogy mindkét vádlott kiskorú gyermek eltartására köteles, valamint az I. rendű vádlott esetében a büntetlen előéletet. Súlyosító körülményként rótta fel a II. rendű vádlott büntetett előéletét, a folytatólagos elkövetést – az elkövetők ugyanazon sértett sérelmére, rövid idő alatt, többször is megpróbálkoztak a zsarolással –, a társtettességet, valamint a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát.

Az ítéletet mind az ügyész, mind a vádlottak és a védőjük tudomásul vették, így az jogerős.

Mit jelent a bíróság elé állítás?

A bíróság elé állítás a büntetőeljárások gyors befejezését lehetővé tevő jogintézmény, leglényegesebb előnye, hogy - bizonyos feltételek mellett - az ügyészség hamar, 15-30 napon beül bíróság elé állíthatja a terheltet.

Bíróság elé állítás lehetséges tettenérés, illetve beismerés esetén.

Tettenérés esetében az ügyészség a terheltet a bűncselekmény elkövetésétől számított tizenöt napon belül bíróság elé állíthatja, ha

a) a bűncselekményre a törvény tízévi szabadságvesztésnél nem súlyosabb büntetést rendel,

b) az ügy megítélése egyszerű,

c) a bizonyítékok rendelkezésre állnak és

d) a terheltet a bűncselekmény elkövetésén tetten érték.

Beismerés esetén a terheltet a gyanúsítottként történő kihallgatásától számított egy hónapon belül bíróság elé állíthatják, ha ugyancsak teljesül a fent megadott első 3 feltétel (a-c), illetve természetesen a terhelt a bűncselekmény elkövetését beismerte.

 

 

 

Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

         sajtószóvivő