Törvénykezési szünet

2019. július 16. (kedd) napjával a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely 2019. augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok az ezt követő naptól - augusztus 21-től - tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata - és az 1945 előtti hagyományok - indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen a törvénykezési szünet alatt adják ki.

A törvénykezési szünet alatt a bíróságok – a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével - nem tárgyalnak.

(Így például a letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi, közigazgatási és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat a bíróságok.)

A polgári peres ügyekben - meghatározott kivételekkel - a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni - július 10-én vesz kézhez, akkor július 11-12. napja lesz a fellebbezési határidő első két napja, míg a további napok már augusztus 21. napjától számítandók.)

Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon, és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz Ügyfélsegítő nap (https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20160512/mi-az-ugyfelsegito), de a Lenti Járásbíróság és a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el ez idő alatt. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

Az Ügyfélszolgálati Iroda félfogadási rendje itt tekinthető meg: https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20170726/elerhetoseg-nyitvat...

A törvénykezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is. A peres eljárásnál lényegesebben gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék a felek. Részletesebben tájékozódhat itt: http://birosag.hu/torvenyszekek/zalaegerszegi-torvenyszek

Zalaegerszeg, 2019. július 09.

Dr. Vándor Virág