Deák Ferencre emlékeztek

Deák Ferenc 1803. október 17-én született a Zala megyei Söjtörön. Születésének évfordulóján megyeszerte tartottak megemlékezéseket. A Zalaegerszegi Törvényszék épülete előtti Deák Ferenc téren dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke is koszorúzott.
 

Deák - aki 1843. szeptember 2-án a mai törvényszék dísztermében azért utasította vissza az országgyűlési követséget, mert nem volt hajlandó a nemesi adómentesség elvét képviselni - közadakozásból kapott szobrot 1879-ben Zalaegerszegen. A Deák Ferencet életnagyságnál nagyobb, zsinóros ruhában ábrázoló bronzszobrot az egykori vármegyeháza (ma törvényszék) épülete elé helyezték el.

 

 

2020. október 16-án ennél, az országban elsőként felállított Deák-szobornál is tartottak megemlékezést, amelyen a jogászság képviseletében a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, dr. Sorok Norbert, a Magyar Jogász Egylet Zala Megyei Szervezetének elnökével, dr. Szabó Ernővel együtt helyezett el koszorút.

Ugyanezen a napon délután Deák szülőfalujában, Söjtörön a bíróságok nevében is elhelyezte az emlékezés koszorúját dr. Sorok Norbert.

 

 

Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

        sajtószóvivő