Szarvasmarhákat vásárolt, de nem mindig fizetett

Nem jogerős ítéletet hozott a Nagykanizsai Járásbíróság a 2020. november 12. napján megtartott előkészítő ülésen annak a férfinak az ügyében, aki 39 sértettől szarvasmarhákat vásárolt közel 27.550.000 Ft értékben.

A vádlott 1995-től egyéni vállalkozóként szarvasmarha-felvásárlással foglalkozott. Vas, Zala és Somogy megyei tenyésztőktől vásárolt rendszeresen, majd az állatokat a vágóhidakon értékesítette. Némely esetben azonnal, de volt, hogy utólag fizetett készpénzben. 2010-től a vádlottnak anyagi nehézségei támadtak, több tartozást is felhalmozott. 2016 novemberétől a férfi az állatokat utólagos fizetés ígéretével vette át a tenyésztőktől, habár már ekkor tudatában volt annak, hogy a vételárát nem, vagy csak részben lesz képes kifizetni. Összesen 39 sértettet hitegetett, volt, akinek csak 52.000 Ft-ot, de volt olyan is, akinek közel 2,9 millió Ft-ot nem adott meg.

A bíróság a vádlottat - aki elismerte bűnösségét - 39 rendbeli csalás bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróságnak az ítéletről a sértetteket polgári jogi igények miatt tájékoztatni kell, így az nem jogerős.

 

 dr. Bartalné dr. Mentes Judit

           sajtószóvivő