Börtönben lévő élettársának is küldött a lopott pénzből

Ittas vendégeket és gyengénlátó, idős férfit is kifosztott az a vádlott, akit a Zalaegerszegi Járásbíróság 10 hónap börtönbüntetésre ítélt. Bűntársa 8 hónap börtönt kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Az I. rendű vádlott 2019-ben különböző megyeszékhelyi presszókban többnyire ittas férfiakkal ismerkedett, majd kihasználva állapotukat kifosztott őket. Egyiküket elkísérte pénzt felvenni, s a tranzakció közben kifigyelte a férfi bankkártyáihoz tartozó PIN-kódokat, majd megszerezte a két kártyát, pénzt vett fel róluk, illetve kisebb tételekben vásárolt, közel 69.000 Ft kárt okozva. Egy másik férfi illetéktelenül megszerzett kártyájáról pedig 24.000 Ft-ot költött el hasonló módon.

Egy sértettnek svájci állampolgárként mutatkozott be, s - mivel elmondása szerint nem volt forintja -  svájci frank átváltására kérte. 1.000 svájci frankért mindössze 100.000 Ft-ot kért, amit a sértett ki is fizetett, cserébe egy értéktelen 1000 szlovén toláros bankjegyet kapott.

Egy alkalommal II. rendű társával együttműködve loptak meg egy vendéget, akinek figyelmét az I. rendű vádlott mobilos videofelvételek mutogatásával terelte el, majd a sértett nadrágzsebéből kivette a 79.500 Ft-ot tartalmazó pénztárcáját.  Míg az I. rendű vádlott kiment az utcára, hogy a pénztárcából kivegye a pénzt, a II. rendű vádlott szóval tartotta a vendéget, nehogy az észre vegye a lopást, illetve azt, hogy közben társa visszateszi a tárcát a férfi kabátjába.

2019 őszén az I. rendű vádlott egy megyeszékhelyű postahivatalnál kifigyelte a sértettet, miközben felvette a nyugdíját, majd követte, beszélgetést kezdeményezett vele, amely során a férfi a kabátja zsebéből kivette az összes pénzét és abból átadott az I. rendű vádlottnak kettő darab 500 Ft-ost. Erre a férfi úgy tett, mintha megsértődne és vissza akarná tenni a sértett zsebébe a pénzt, de e helyett kikapta belőle a közel 70.000 Ft-ot és elrohant vele.

2020 tavaszán szintén az I. rendű vádlott egy zalaegerszegi élelmiszerboltban egy 94 éves gyengénlátó férfit figyelt ki és követett hazáig. Az idős férfi a táskáját letette a lépcsőházban és amíg lement a pincébe, addig az I. rendű vádlott eltulajdonított belőle közel 70.000 Ft-ot. Pár nappal később a vádlott újra megjelent a férfi lakásánál, s azt mondta, a rendőrségtől jött és a korábbi pénztárcalopással kapcsolatban venne fel jegyzőkönyvet, illetve fényképfelvételeket készítene. Ennek során megkérdezte a sértettet, hogy tart-e otthon készpénzt, mert azt lefotózná, mire a férfi az egyik szekrényéből elővett egy 1.400.000 Ft-ot tartalmazó borítékot. Miközben a sértett az I. rendű vádlottnak kiment papírzsebkendőért, ő a pénzt a nadrágzsebébe rejtette és kifelé menet a korábban látott másik borítékból is kivett 50.000 Ft-ot. A vádlott az eltulajdonított pénzből 100.000 Ft-ot postán feladott börtönben lévő élettársa részére, 820.000 Ft-ot a lakásában elrejtett, míg a fennmaradó összeget szétosztotta rokonai között, illetve elköltötte.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2020. december 15. napján hozott ítéletében az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 2 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettében, csalás vétségében, lopás bűntettében, lopás vétségében, valamint kifosztás bűntettében, ezért őt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, továbbá 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.  A II. rendű vádlottat lopás bűntettében, mint bűnsegédet mondta ki bűnösnek, melyért 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet - a polgári jogi igények kivételével - jogerős.

 

                 dr. Vándor Virág

                   sajtószóvivő