Emberölés bűntette - testvérét vádolja a gyilkossággal

A Zalaegerszegi Törvényszék 2021. február 9. napján tartott előkészítő ülést azon vádlottak ügyében, akiket azzal vádoltak, hogy megölték a szállásadójukat.  Az előkészítő ülésen sem a nő, sem a férfi nem tett vallomást, így az ügy tárgyaláson folytatódott.

A vád szerint a II. rendű vádlott nő 2018-ban, míg a börtönből szabaduló élettársa – az ügy I. rendű vádlottja - 2020 januárjában költözött egy 59 éves zalaegerszegi sértetthez. A nőnek és a férfinak volt egy közös csecsemőkorú gyermeke, aki szintén velük élt.

2020. február 17. napján a sértett férfi lakásában vendégeskedett az I. rendű vádlott testvére is. A 4 fős társaság egész nap italozott, majd az esti órákban az I. rendű vádlott testvére abba a szobába feküdt le, ahol a nő 7 hónapos gyermeke is aludt. Mindeközben a sértett és a vádlottak a konyhában hangosan veszekedtek, amire a kisgyermek felébredt és sírni kezdett. A szóváltás során a nő élettársa pofon ütötte a sértettet, aki ezután bement szobába, de a vádlottak utána mentek. Itt elkezdték ütlegelni az idős férfit, aki a földre esett. A vádlottak ekkor sem hagyták abba a bántalmazását: ütötték, rúgták, taposták a férfi fejét, nyakát, felsőtestét. Kb. 10 perc elteltével abbahagyták a bántalmazást és otthagyták a jajgató férfit a szobában.

Az I. rendű vádlott testvére a síró kisgyerekkel a karján nem mert beavatkozni a dulakodásba, de felhívta a segélyhívót, azonban a pontos címet nem tudta megmondani, s közben testvére elvette tőle a telefont és megszakította a vonalat.

Kis idő elteltével - mivel a sértett nem adott hangot - az I. rendű vádlott visszament hozzá, azonban életjeleket nem észlelt rajta. Ezt közölte a többiekkel is, mire a testvére továbbra is mentőt akart hívni, de ezt nem engedték neki, ezért távozott az ingatlanból.

Ezután a nő feltakarította a konyhát, ruhákat pakolt össze és a nyomok eltüntetése céljából a holttest köré, valamint a szobában lévő fotelba textíliákat pakolt, meggyújtotta azokat, majd a nem sokkal előbb a házból elindult élettársa és a közös gyermekük után sietett.

Az I. rendű vádlott testvére elment a testvéréhez, ahol elmesélte a történteket. A rokonai tanácsára az esetet személyesen bejelentette a rendőrkapitányságon. A helyszínre kiérkező járőrök megtalálták a férfi holttestét a füstölgő, parázsló szobában.

2021. február 9. napján a bíróság előkészítő ülésén mindkét, jelenleg letartóztatásban lévő vádlottat távmeghallgató rendszeren keresztül hallgatta meg. A vádirat ismertetését követően az ügyész mindkettőjük esetében 20-20 év fegyházbüntetést, s 10 év közügyektől eltiltást indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Az előkészítő ülésen azonban egyik vádlott sem tett vallomást.  Az I. rendű egyáltalán nem, a II. rendű vádlott csak családi és anyagi körülményeire nyilatkozott. Ezért az előkészítő ülést követően a bíróság nyomban tárgyalást tartott.

A tárgyaláson a vádlottak továbbra sem tettek vallomást, így a bíró a nyomozás során tett vallomásaikat ismertette.

Az I. rendű vádlott első kihallgatása alkalmával elismerte, hogy ott voltak aznap a sértettnél, de állította, ő és a II. rendű vádlott a gyermekkel együtt előbb eljöttek.  Egy másik alkalommal viszont már azt vallotta, a házban tartózkodó testvére volt az elkövető. A történteket a vádirathoz hasonló módon írta le, de tettesként a testvérét nevezte meg. Önmagát úgy állította be, hogy csitította a vitatkozó feleket, s mentőt akart hívni.  

A nő szintén többféle vallomást tett a nyomozás során, de végül ugyanazt vallotta, mint az I. rendű vádlott. Mindketten állították, nem volt okuk bántani a sértettet.

A tárgyalás a tanúk meghallgatásával folytatódik, időpontjáról a bíróság később rendelkezik.

 

dr. Bartalné dr. Mentes Judit

           sajtószóvivő