Két gyalogost gázolt – jogerős ítélet

Jogerősen 1 év fogházbüntetést kapott az a nő, aki Nagykanizsán a gyalogosátkelőhelyen elütött két gyalogost, akik közül a kisgyermeknél maradandó testi fogyatékosság alakult ki.

A vádlott 2018. április 15-én 20 órakor esti szürkület, borult égbolt, jó látási viszonyok és működő közvilágítás mellett közlekedett a városban. A személygépkocsi a biztonságos közlekedésre többszörösen alkalmatlan állapotban volt, mivel a belső visszapillantó tükre hiányzott, a hátsó gumik kopottak voltak, és a hátsó kerekek nem voltak fékezhetőek. A szakértő szerint a vezetőnek kellő gondosság mellett észlelnie kellett volna a hibákat. A vádlott az útvonalán lévő kijelölt gyalogosátkelőhelyet kb. 50-55 km/óra sebességgel, tompított világítást használva közelítette meg, amikor vele szemben egy személygépkocsi érkezését észlelte. A másik autó vezetője a gyalogosátkelőhely előtt megállt, hogy az előtte áthaladó gyalogosok - egy nő, egy gyermek, valamint egy férfi - elsőbbségét biztosítsa. A vádlott azonban a figyelmetlensége, valamint a sebesség helytelen megválasztása miatt későn észlelte a gyalogosokat, s a fékezés és az ellenkormányzás ellenére a jármű jobb elejével elütötte a nőt, bal elejével a gyermeket.  A gyermeknél a baleset következtében maradandó testi fogyatékosság alakult ki, ami a központi idegrendszer működészavarában és végtagi bénulásokban mutatkozik meg, míg a nő a koponyaalap ékcsontjának törését, a jobb oldali felkarcsont törését, a jobb könyöktájék, a mellkas és a jobb térd zúzódását szenvedte el.  A vádlott a baleset helyszínéről megállás nélkül továbbhajtott.

Az egészségügyi adatok védelmének biztosítása érdekében az ügyet zárt tárgyaláson tárgyalták elsőfokon, s a Nagykanizsai Járásbíróság 2020. november 5. napján hozott ítéletet. A vádlottat bűnösnek mondta ki segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében és közúti baleset okozásának vétségében. Ezért 1 év fogházbüntetésre ítélte, 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá 3 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől is.

A döntés indokolása szerint a vádlott által vezetett személygépkocsin már hosszabb ideje fennálló hibák voltak.  A hátsó kerekek nem voltak fékezhetőek, a hozzájuk tartozó fékolajtartály üres, mindkét hátsó gumiabroncs túl kopott volt, a belső visszapillantó tükör hiányzott.

A hiányosságokat a gépkocsi vezetőjének egyértelműen érzékelnie kellett, ezek tudtában el sem indulhatott volna a kocsival, amellyel hosszabb utat tett meg két kiskorú utasával, az ő testi épségégüket is veszélyeztetve.

A nő a KRESZ előírásait többszörösen is megszegve okozott balesetet, hiszen az autó műszaki állapota mellett nem megfelelően közelítette meg a gyalogosátkelőhelyet, illetve nem állt meg a balesetet követően. A szakértő megállapítása szerint, ha megfelelően működik a kocsin a fékrendszer, akkor 43-49 km/h sebesség mellett is már elkerülhető lett volna az ütközés.

Súlyosító körülmény volt, hogy a nőt büntették korábban közlekedési szabálysértés miatt, illetve a városban nagymértékben elszaporodtak a gázolásos balesetek.  Enyhítő körülményként merült fel többek között, hogy a vádlott büntetlen előéletű, elismerte a felelősségét, 2 kiskorú gyermeket nevel, illetve 18. életévét betöltött gyermeke még folytatja tanulmányait.  Különös nyomatékkal enyhítő körülmény volt a nő jelentősen megromlott egészségi állapota, amelyről a zárt tárgyalás miatt a bíróság nem adhatott további információt.

Az ügyben a vádlott és a védője fellebbezett, az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta. Így került az ügy a másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszékre, ahol 2021. február 23. napján tartottak tárgyalást, s a törvényszék másodfokú tanácsa helybenhagyta az első fokon született ítéletet, így az jogerőre emelkedett.

 

                                                                                              dr. Bartalné dr. Mentes Judit
                                                                                                               szóvivő