Emberölés bűntette - Tárgyalás elmaradása

A Zalaegerszegi Törvényszék 2021. november 19. napján kiadott tárgyalási jegyzékében B.25/2021. ügyszám alatt, 2021. november 25. napjára 9 órai kezdettel kitűzött tárgyalás elmarad.

Az ügy rövid ismertetése:
A vád szerint 2019 nyarán a vádlott megismerkedett egy férfival. Közöttük szexuális viszony alakult ki, melyet családtagjaik és közvetlen környezetük előtt nem vállaltak fel, s a nő szülei a kapcsolatról a következő év tavaszáig nem tudtak. Ritkán találkoztak, telefonos beszélgetések és közösségi oldalon folytatott üzenetek útján tartották a kapcsolatot. A lány fogamzásgátló tablettát nem szedett, partnerével egyéb fogamzásgátló eszközt nem használtak, melynek következtében vélhetően 2019 augusztusában teherbe esett. A terhességet a lány eltitkolta, rajta a terhesség jeleit hozzátartozói nem vették észre. Állapotáról partnerét értesítette, aki azonban kételkedett a nő terhességében. A lány orvoshoz, védőnőhöz nem fordult, terhesgondozáson nem vett részt, azonban alkalmanként a férfit arról tájékoztatta, hogy állapota miatt egészségügyi ellátást kap, melynek alátámasztására ultrahangképet, illetve várandós gondozási kiskönyvből részletet küldött neki, továbbá közölte, hogy a magzat fiú. 2020. május 20-án 3 óra 22 perckor a lány üzenetet küldött a párjának, hogy indul a kórházba, majd 5 óra előtt nem sokkal azt üzente neki, hogy a baba elment, lány volt és nem volt egészséges. Ugyanezen a napon a délutáni órákban megindult a szülés a vádlottnál, aki egyedül tartózkodott az otthonában. Elfolyt a magzatvize, majd kiment az udvarra és az ott lévő gépkocsi mellett a járműre támaszkodva életet adott egy 51 cm hosszú, 3000 gramm súlyú kislánynak. A csecsemő a földre esett, és a köldökzsinórt egy, a gépkocsiból kivett ollóval vágta el. A csecsemőt egy ruhába csavarta, és az ingatlan udvarán lévő fészerben a földre dobta, majd magára hagyta és bement a házba tisztálkodni. Később visszatért az újszülötthöz, aki még élt, nyöszörgött. Bevitte a házba és az egyik szobában az ágyra fektette, de nem látta el. A csecsemőt a lány édesanyja találta meg, aki azonnal intézkedett a kórházba szállításáról. A kislány olyan súlyos, életveszélyes állapotban volt, hogy az orvosi kezelés ellenére másnap elhunyt. Az újszülött halálának oka az órákon át - mintegy 4-5 órán át - fennálló ellátatlanság következtében kialakult oxigénhiányos állapot miatt fellépő agyduzzanatos agyi beékelődés volt. A kislány halála kórházban születés, vagy a születést követően a szülő nő vagy környezete általi laikus ellátásában részesítés esetén nem következett volna be.

A 2021. november 25. napjára kitűzött, elsőfokú nyilvános folytatólagos tárgyaláson szakértőket hallgatott volna meg a bíróság. Új tárgyalási nap nincs még kitűzve.

 

                                                                                                             dr. Vándor Virág

                                                                                                               sajtószóvivő