Iskolaőrt fenyegettek

A Nagykanizsai Járásbíróság 2022. február 9. napján jogerős ítéletet hozott egy férfi és egy nő ellen indult eljárásban, akik a Covid miatti belépési korlátozásokon felháborodva erőszakosan léptek fel az iskolaőrrel szemben.

2021 márciusában egy Zala megyei település általános iskolájának két tanulója összeverekedett, amely során az egyikük könnyebben megsérült. A történtekről az iskola értesítette a sérült fiú édesanyját, aki pár perc múlva két rokona kíséretében megjelent az intézmény előtt.  A járványügyi előírások miatt az iskolaőr csak az anyát engedte be az épületbe. A kinn maradó kisérők erre szidalmazni, fenyegetni kezdték az iskolaőrt, aki a vádlottak támadó magatartása miatt elővette a rendőrbotját, amit a II. rendű vádlott ki akart tépni a kezéből, ám ez végül nem sikerült. A vádlottak a fenyegetéseiket a megsérült gyermek és édesanyja megjelenésekor abbahagyták, majd együtt távoztak a helyszínről.

A Nagykanizsai Járásbíróság a vádlottakat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében, ezért mindkettőjüket 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlottak büntetlen előéletűek, kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodniuk. Súlyosítóként, hogy közoktatási intézményben, nappal, tanítási időben követték el a cselekményt.

Az ítéletet a vádlottak és védőjük, valamint az ügyész tudomásul vette, így az jogerős.

 

       dr. Vándor Virág

           sajtószóvivő