Jogerős döntés az iskolaőrrel szemben

A Keszthelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki iskolaőrként bántalmazott egy tanulót.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 májusában egy Zala megyei település általános iskolájában iskolaőrként dolgozott, s ebből adódóan közfeladatot ellátó személynek minősült.  A férfi a munkaköre szerint rendvédelmi, bűnmegelőzési és rendfenntartási tevékenységet látott el, ami nem terjedt ki az iskola tanulóinak a fegyelmezésére. Ennek ellenére odament az intézmény udvarán sorakozó gyerekekhez és rászólt az egyik 5. osztályos tanulóra, hogy maradjon csendben. Az iskolaőr szerint a kiskorú a felszólítását nem vette tudomásul, ezért odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, a nyakát megszorította és megfenyegette, hogy ha nem marad csendben akkor „úgy felpofozza, hogy kerítésig elszáll”. Majd elengedte a nyakát és közölte vele, hogy az oktatási idő végén, az iskola területén kívül úgy fel fogja pofozni, hogy „elbőgi magát”. Ezt követően a vádlott elhagyta a helyszínt. A kiskorú nyakán 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérülés - bőrpír, zúzódás - keletkezett.

A bíróság bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában bűntette miatt 140.000 Ft pénzbírságra ítélte a vádlottat, akinek a munkaviszonyát a munkáltató azóta meg is szüntette.

A büntetővégzés jogerős.

 

 

                                                                           Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

                                                                                       sajtószóvivő