Ittasan, jogosítvány nélkül vezette más autóját

A Keszthelyi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak az ittas férfinak az ügyében, aki rendőri figyelmeztetés ellenére nem állt meg a lopott autóval.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 májusában egy Balaton-parti lovarda közelében italozott az esti órákban. A lovarda területéhez érve meglátott egy személygépkocsit, amiben benne hagyták az indítókulcsot. Az autó tulajdonosának tudta és beleegyezése nélkül ittasan, vezetői engedély nélkül elindult vele, majd amikor a járművel megállt, egy arra közlekedő felfigyelt az ittas sofőrre és értesítette a rendőrséget. Miután ismét elindult az autóval, a helyszínre kiérkező rendőrök követték, s felszólították, hogy álljon meg. A férfi nem állt meg, gyorsított és a piroson is áthajtott. Ezt követően irányjelző nélkül bekanyarodott az egyik utcába és a hatóság többszöri felhívása ellenére továbbhajtott. Végül egy erdei útra fordult, ahol a járőrök szem elől vesztették. A férfi a járművet még az éjszakai órákban visszavitte a lovardához, majd gyalog indult tovább, amikor igazoltatták. A gépjármű nem rendeltetésszerű használata miatt a járműben 189.000 forint kár keletkezett, amit a vádlott teljes mértékben megtérített.

A bíróság bűnösnek mondta ki a férfit 1 rendbeli jármű elvételének bűntette és 1 rendbeli járművezetés ittas állapotban vétsége miatt, ezért őt 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, továbbá 7 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A büntetővégzés jogerős.

 

  dr. Vándor Virág

    sajtószóvivő