Drogtermesztés otthon

A Zalaegerszegi Törvényszék a 2022. május 19. napján megtartott tárgyalásán nem jogerős ítéletet hozott arra a férfira, aki otthon termesztette, fogyasztotta és értékesítette a kábítószert.

A vádlott 2019 közepétől saját fogyasztásra, valamint rendszeres értékesítés céljából lakóhelyén, illetve egy ismerősével közösen, annak hétvégi házában kannabisz növényt termesztett, továbbá kábítószert szerzett be és értékesített. A férfi két éven keresztül átlagosan kéthetente, alkalmanként 1-2 gramm marihuanát adott el közterületeken, grammonként 3.000 forintért. 2021. április 29-én Zalaegerszegen a vádlottat utasként egy közúti ellenőrzés során igazoltatták és a hátizsákjában nejlonzacskóba csomagolva bruttó 78.64 gramm tömegű fehér színű port, valamint bruttó 913 gramm zöld színű növényi törmeléket és 664.500 forint készpénzt találtak. Még ugyanezen a napon a rendőrség lefoglalt a férfi családi házának pincéjében 221 tő kannabiszt és azok termesztéséhez, illetve gondozásához szükséges eszközöket. Másnap a férfi ismerősének hétvégi házában 39 tő kannabiszt találtak, amihez a szükséges magokat és kellékeket a vádlott biztosította. A két férfi a termésen 50 - 50%-ban osztozott.  

A bíróság a vádlott társára 2022. március 7-én hozott jogerős büntetővégzést, amelyben bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

A Zalaegerszegi Törvényszék a 2022. május 19. napján hozott ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, ezért őt 6 év börtönbüntetésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Elrendelte továbbá az eljárás során lefoglalt 664.500 forint elkobzását, továbbá kötelezte a vádlottat 994.479 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi beismerte bűnösségét, megbánta tettét, bűnügyi felügyelete alatt házasságot kötött, dolgozik, egyezségkötési szándéka volt. Súlyosítóként, hogy a kábítószerrel kapcsolatban már kétszer volt büntetve, jelen bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, így a törvényszék elrendelte e korábbi bűncselekmény miatt kiszabott 1 év 4 hónapos börtönbüntetésének végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítésért, míg az ügyész súlyosításért fellebbezett.

 

         Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

                      sajtószóvivő