Gáz nélkül maradtak a lakosok

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinak az ügyében, aki egy munkagéppel elszakította a gázszolgáltató vezetékét.

A megállapított tényállás szerint 2021 májusában egy külterületi ingatlan mellett fakitermelési munkálatok zajlottak. A vádlott az ingatlan út melletti részén vízelvezetési céllal egy erdészeti munkagéppel árkot ásott, hogy a fakitermelési munkaterületen felgyűlt esővizet elvezesse. Az árokásás közben a férfi nem észlelte a földben lefektetett, gázvezeték helyére figyelmeztető, sárga színű műanyag szalagot, illetve a közelben kihelyezett, a vezeték nyomvonalát jelző műanyag zászlót. A munkagéppel elszakította az E.GAS Gázelosztó Kft. föld felszíne alatt 110 cm-re található gázvezetéket, ezért több Zala megyei településen - összesen 345 fogyasztónál, több közintézménynél -, megszűnt a szolgáltatás, amelyet több mint 5 óra múlva sikerült helyreállítani. A vádlott a cselekményével 459.840 forint kárt okozott.

A Büntető Törvénykönyv szerint, aki közérdekű üzem működését gondatlanságból megzavarja, vétség miatt akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Ilyen mértékű büntetés esetében a törvény lehetőséget ad próbaidő kiszabására is, abban az esetben, ha a büntetés célja ezen intézkedéssel is elérhető. A bíróság erre látott lehetőséget a vádlott esetében is, akit bűnösnek mondott ki közérdekű üzem működése gondatlan megzavarásának vétségében és 2 év próbára bocsátotta.

A sértett E.GAS Gázelosztó Kft. polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította.

A büntetővégzés jogerős.

 

Dr. Bartalné dr. Mentes Judit

           sajtószóvivő