Látogatás a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben

A Zalaegerszegi Törvényszék tanulókörének tagjai 2023. május 15-én börtönlátogatáson vettek részt a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

A fogalmazókból, joggyakornokból és ügyvédjelöltekből álló csoportot Pintér József bv. őrnagy, személyügyi és titkársági alosztályvezető fogadta és részletesen tájékoztatta az intézet történetéről, helyzetéről.

Kitért arra, hogy a jelenlegi épület 1909 óta szolgál börtönként, érdekességként azt is megemlítette, hogy az utolsó kivégzést 1983-ban hajtották végre ebben az intézményben. Az intézet összesen 99 személy befogadására alkalmas, a rabok többsége férfi, de jelenleg 3 női elítélt is itt tölti szabadságvesztését. A fogvatartottak egy részét intézeten belül foglalkoztatják, szabadidejükben lehetőségük van könyvtárat használni, kultúrterem áll rendelkezésükre, ahol oktatásokon, szervezett eseményeken vesznek részt.

A csoport betekinthetett egy zárkába, a biztonsági elkülönítőbe és a látogatói, illetve a skype-os kapcsolattartásra szolgáló helyiségbe is. Megismerték a távtárgyalás börtön felöli odalát, a használat előnyeit, s az őrnagy ismertetőt adott az intézetben betölthető beosztásokról, munkakörökről is.

                  

                                                                                                    dr. Vándor Virág

                                                                                                        sajtószóvivő