Ünnepélyes ülnöki eskütétel

A hivatali ciklusuk lejárta után idén újra ülnökválasztásra került sor. Zala vármegyében 37 ülnök ülhet majd fel a jövőben a bírói pulpitusra, közülük 26 a vármegyeszékhely bíróságain, 6 ülnök Lentiben, 1 fő Keszthelyen, 4 pedig Nagykanizsán tevékenykedik.

A legutóbbi ülnökválasztás 2019 tavaszán volt, s miután megbízatásuk 4 évre szól, idén pályáztatás útján választottak újra ülnököket, akik nem hivatásos bíróként járnak el a törvény által meghatározott ügyekben.

A Zalaegerszegi Járásbíróságra, a Zalaegerszegi Törvényszékre a Zala Vármegyei Közgyűlés, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata választott 26 ülnököt, akik 2023. május 24-én tettek esküt a Zalaegerszegi Törvényszék Dísztermében.

Balaicz Zoltán polgármester, Bene Csaba alelnök, dr. Béres Judit elnökhelyettes  és dr. Sorok Norbert elnök az eskütételen Zalaegerszegen (balról jobbra)

Balaicz Zoltán polgármester, Bene Csaba alelnök, dr. Béres Judit elnökhelyettes
 és dr. Sorok Norbert elnök az eskütételen Zalaegerszegen (balról jobbra)

A megbízóleveleket a Zala Vármegyei Közgyűlés részéről Bene Csaba alelnök, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata képviseletében Balaicz Zoltán polgármester adta át. A nemzetiségi önkormányzatoktól a Zala Vármegyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Orsós Vendel és a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata elnöke, Radnai Tamás adott át egy-egy megbízólevelet.  

Az okiratok átadást követően dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke és dr. Béres Judit, a Zalaegerszegi Járásbíróság elnökhelyettese jelenlétében esküt tettek a választott ülnökök, majd részükre rövid tájékoztatóra került sor az ülnöki feladatokról.

Nagykanizsán ugyanezenan napon, Keszthelyen és Lentiben pedig a közeljövőben tesznek esküt az ülnökök a járásbíróságok elnökei, illetve a választó szervezet képviselői előtt.

 

                                                                                               Dr. Bartalné dr. Mentes Judit
                                                                                                              sajtószóvivő