Illegálisan szereztek vadhúst

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2023. szeptember 8. napján megtartott előkészítő ülésen nem jogerős ítéletet hozott annak a két férfinak az ügyében, akik jogtalanul jutottak vad tetemekhez.

A vádlottak 2022. január 8-án hajnalban a pusztaedericsi kocsmában tartózkodtak, amikor egy számukra ismeretlen társaság felajánlotta nekik egy elütött őz tetemét. A Válickavölgye Vadásztársaság tulajdonát képező állatot az I. rendű vádlott házához vitték, ahol feldolgozták, majd a húst elrejtették az ingatlan udvarán álló autóban. A két férfi még ugyanezen a napon a település egy lakatlan házához ment, amit a II. rendű vádlott meg akart vásárolni. Útközben észrevettek két szarvas tetemet, amelyeket behúzták az üres ingatlan melléképületébe, majd megkezdték a feldolgozásukat.

A vádlottak összesen 305.000 forint kárt okoztak. 

A Zalaegerszegi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat bűnösnek mondta ki pénzmosás bűntettében és lopás vétségében. Az előbbi esetben azért mert, a Btk. 399. §. (4) bekezdés a) pontja szerint pénzmosást követ el az is, aki a más által elkövetett büntetendő cselekményből származó vagyont (jelen esetben az elütött őzet) megszerzi, felette rendelkezési jogosultságot szerez. A bíróság mindkettőjüket 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítéletet a vádlottak és védőik elfogadták, míg az ügyész 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására.

 

           Dr. Vándor Virág

                sajtószóvivő