Sajtóközlemény

2019. szeptember 20.

A családtagok, barátok vallomása, vagy a szomszédok által tapasztalt események is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a bántalmazót utolérje a törvény. A kapcsolaton belüli erőszak tényállása szakít a régi vélekedéssel: nem kell, hogy vér folyjon. A törvény adta lehetőségekről  dr. Frech Ágnes, a Be. hatályosulását támogató munkacsoport elnöke nyilatkozott a Jogos a kérdés rovatban.

2019. szeptember 20.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) sarkalatos törvényben biztosított joga, hogy a bíróságok véleményét beszerezve és összegezve észrevételezze a bíróságokat érintő jogszabályok tervezetét, valamint, hogy a bíróságokat érintő jogszabály alkotására tegyen javaslatot a jogszabályalkotás kezdeményezésére jogosultnál.

2019. szeptember 19.

Első munkahely vagy munkahelyváltás – Magyarországon egy új munkaviszony többnyire próbaidővel kezdődik. Sokan erre bizonytalan időszakként tekintenek, pedig valójában a munkavállaló és a munkáltató számára is egy hasznos jogintézmény. Segítségével rövid idő alatt kiderülhet, hogy a szerződő felek hosszútávon is együtt tudnak-e működni.

2019. szeptember 17.

2019. szeptember 14-én a Sármelléki Légimentő Bázis támogatásáért rendeztek futást Keszthelyen. A „Fuss, hogy mások is túlélhessék!” mottóval szervezett adománygyűjtéshez a Zalaegerszegi Törvényszék is hozzájárult: a Keszthelyi Járásbíróság 5 fős futócsapata 3, illetve 7,5 kilométeres távon is indult.  

2019. szeptember 16.

A rendőrség szombaton kiadott közleménye szerint a zalai nyomozók a Terrorelhárítási Központ munkatársaival közösen 2019. szeptember 10-én fogtak el három személyt egy júliusban Nagykanizsán elkövetett rablással összefüggésben. Az ügy két gyanúsítottja rendőrnek adta ki magát.

2019. szeptember 13.

Még mindig számos tévhit kering az Ügyfélsegítő – korábbi elnevezésén a Panasznap – céljáról és szerepéről. Amint a nevében is benne foglaltatik: segítséget nyújt a bírósághoz fordulóknak peres ügyeik intézésében, de ez nem egyenlő a jogi tanácsadással.

2019. szeptember 11.

Az Európában is egyedülálló tesztpályán 2019. szeptember 6-án tettek látogatást a kiberbűnözéssel foglalkozó bírósági hálózat tagjai, valamint a Győri-Moson-Sopron Megyei Főügyészség és a Legfőbb Ügyészég képviselői. A szakmai ismertetés mellett pályabejáráson is részt vettek a kollégák.

2019. szeptember 9.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2019. szeptember 6-án távollétében hozott ítéletet annak a vádlottnak az egyesített ügyeiben, aki 2018-ban több alkalommal meghamisított hatósági jelzésű gépkocsival közlekedett a megyeszékhelyen, valamint álarcban, meztelenül önkielégítést végzett. 

2019. szeptember 9.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2017. augusztus 1. napján nyitotta meg Ügyfélszolgálati Irodáját, amelyhez idén januárig közel 9.500 megkeresés érkezett.

Mivel 2019. január 29-től már a cégügyeket is itt intézhetik az érintettek, már a teljes ügyfélforgalom egy helyen koncentrálódik.

2019. szeptember 9.

Tavaly 72 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.) együttműködve. A fejlesztések azonban nem álltak meg, 2019 végére már 184 bírósági tárgyalóteremben lesz alkalmazható az innovatív technológia.