Sajtóközlemény

2020. március 27.

A rendkívüli ítélkezési szünettel kapcsolatos egyes határozatok hatályban tartásáról döntött 2020. március 27. napján az Országos Bírósági Hivatal elnöke, miután a Veszélyhelyzeti Kabinet csütörtökön egyhangúlag erre tett indítványt. Az elnöki intézkedés 60 napig marad hatályban.
 

2020. március 26.

Az elektronikus ügyintézési portálon  mostantól közvetlenül is elérhető az E-cég betekintő felület, melyben cégjegyzékszám alapján kereshetők, megtekinthetők a nyilvános cégiratok.

2020. március 26.

Az elmúlt napokban több civil szervezet kért tájékoztatást a beszámolók május 31-i leadási határidejének meghosszabbításával kapcsolatban tekintettel arra, hogy a kihirdetett veszélyhelyzet miatt a beszámolót elfogadó testület összehívása nem lehetséges. 

Ezzel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adjuk:

2020. március 26.

A veszélyhelyzetben meghozott intézkedések nem érintették azt a változást, hogy 2020. március 31-ével megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

 

Közigazgatási bírósági ügyek

2020. március 25.

Különleges iratkezelési szabályok betartását ajánlja az Országos Bírósági Hivatalban felállított Veszélyhelyzeti Kabinet a koronavírus által okozott légúti fertőzés megelőzése és a betegség tömeges elterjedésének megakadályozása érdekében a rendkívüli törvénykezési szünet idejére, a hazai bíróságokon.

2020. március 23.

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a közegészségügyi vészhelyzetben a bíróságok 2020. március 15. napjától rendkívüli ítélkezési szünetet tartanak, aminek hatálya alatt a bírósághoz fordulás az elektronikus csatornákon továbbra is biztosított.

2020. március 18.

A Kabinet feladata az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének a megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 45/2020 (III.14.) Korm. rendelet 1.

2020. március 18.

A rendkívüli ítélkezési szünetben is meghozza – elsődlegesen távmeghallgatás útján – elsőfokú döntését a bíróság az ideiglenes megelőző és a megelőző távoltartással kapcsolatos ügyekben, eljár a szülői felügyelet rendezése, megszüntetése, visszaállítása iránt indított, valamint a végrehajtási és a gondnoksági perekben.

2020. március 18.

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a rendkívüli ítélkezési szünet miatt a Zala megyei bírósági épületekbe való belépés és a bírósági épületekben való tartózkodás szabályai 2020. március 18-tól az alábbiak szerint változnak:

Az ügyfelek a bíróságok épületébe kizárólag akkor léphetnek be, amennyiben

2020. március 16.

Nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést a hazai bíróságok az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében a március 15-től érvényes rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt.